OM FORENINGEN

skrevet af Ingrid Riis

Klinkby Familie og Samfund har i 2015 – 550 medlemmer.

Foreningen har en historie der går helt tilbage til 1946, hvor Hygum-Houe og Tørring-Heldum husmoderforeninger blev dannet. I 1970 fik disse foreninger navneforandring til Klinkby Husholdningsforening.

Formålet var dengang kurser og demonstrationer, og foreningerne havde tilknyttet en konsulent, der kom til maddemonstrationer og en syerske, der underviste i tilskæring, syning, broderi mv., mange arrangerede også udflugter og hyggeeftermiddage med oplæsning.

Husmoderforeningerne var et socialt samlingssted, hvor man både lærte nyt og var sammen om det, men som tiden gik, og kvinderne kom på arbejdsmarkedet, gik det tilbage med husmoderforeningerne, som ophørte med at eksistere i 1995. Fra 1996 blev navnet det mere moderne klingende Familie og Samfund, der er opdelt i regioner, hvor der er tilknyttet konsulentbistand, både hvad angår ernæring, boligindretning, hjælp til køb af nye husholdningsmaskiner mv.

For de enkelte foreninger betød det, at langt den største del af kontingentet gik til regionen, og mange heriblandt Klinkby valgte at melde sig ud og fortsætte som selvstændig forening med egen råderet over kontingentet.

For Klinkby Familie og Samfund viste det sig at være en god idé. Bestyrelsen har masser af idéer til arrangementer, der ”fænger”, og medlemmerne strømmer til fra hele kommunen.

I 2012 opnåede foreningen den ære at blive tildelt Lemvigprisen. Se her, hvad Birgit Fogtmann Kristensen skriver i sin indstilling:

Jeg ønsker at indstille bestyrelsen for Familie og Samfund i Klinkby til Lemvig prisen.
Begrundelsen herfor er, at man har en bestyrelse, som består af 5 (piger) med familie, som forstår at sætte en hel egn, på landkortet med gode ideer og lækker underholdning.
Bestyrelsen har forstået, at det man før kaldte en ”Husmoderforening” i ordets forstand, ikke længere kan få damerne op af stolene. Så de måtte jo se, om de kunne leve op til navnet Familie og Samfund.
Foreningens bestyrelse, som jo er på 5 piger, fandt hurtig ud af, at man skulle se lidt mere på det med ordet ”Familie og Samfund” så man har formået at få sat et program op, som tilgodeser både mænd og kvinder, og ikke mindst hele Lemvig og Omegns Virksomheder / Butikker.
Der bliver lagt vægt på:
• Motionsområdet, Gåture m.v.
• Virksomhedsbesøg
• Kulturelle indslag, teaterture m.v.
• Modeshow
• Vinsmagning
• Grønne udflugter
• Julestemning

Alt sammen noget som både mænd og kvinder kan deltage i, og som gavner Lemvig og omegn.
Der er mere end 500 medlemmer i foreningen, så det er blevet til et ”Fuldtidsjob”, som de 5 piger udfører i deres fritid med stor omhu, og altid smilende.

Jeg mener derfor, at de er værdige til at få Lemvig prisen.

Og det fik de:

lagkage

Men der er ingen der hviler på laurbærrene. Et nyt bestyrelsesmedlem er kommet til og foreningen ligefrem sprudler af energi og virkelyst.

Se hvordan også du kan blive medlem ved at klikke her:

Fra arkivet:

glbil

På billedet: Hygum-Hove Husholdningsforening paa udflugt 1952-1956. Fra www.arkiv.dk.

Vores vedtægter:

Du kan læse vores vedtægter her: Vedtægter